Poznaj nasze ulubione przepisy Świąteczne!

 

Na świątecznym stole, tuż obok barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami czy karpia, nie może zabraknąć patery z wypiekami. Aromatyczne ciasta bożonarodzeniowe wspaniale smakują i umilają czas spędzany w gronie najbliższych, ale też pięknie prezentują się na stole, stanowiąc jego smaczną dekorację. Poznaj sprawdzone przepisy na pierniczki, ciasteczka i ciasta na Boże Narodzenie, które z łatwością samodzielnie przygotujesz w zaciszu swojego domu.

 

Tradycyjne, odświętne i aromatyczne wypieki na Boże Narodzenie


Czy wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez domowych wypieków? Ciasta świąteczne wprowadzają wyjątkową, magiczną atmosferę, wypełniając cały dom niepowtarzalnymi zapachami. W tym czasie królują na naszych stołach przede wszystkim pierniki, makowce, keksy, serniki czy kruche ciasteczka. Unoszący się w powietrzu aromat korzennych przypraw, czekolady, miodu, bakalii podczas ich pieczenia wprowadzi każdego w świąteczny, błogi nastrój.

Święta Bożego Narodzenia to magiczny, cudowny czas spędzany w gronie bliskich nam osób, dlatego warto zadbać o to, by słodkości, które pieczemy, były równie magiczne i zachwycały nie tylko swym smakiem, ale także odświętnym, okazałym wyglądem. Najprostszym sposobem na to, by ciasto pięknie prezentowało się na stole, jest jego ozdobienie. To nic trudnego w szczególności, jeśli mamy pod ręką akcesoria do pieczenia i dekorowania słodyczy, ułatwiające ozdabianie bożonarodzeniowych słodkości. Z pomocą przychodzą również formy i foremki świąteczne, które uatrakcyjnią wygląd wypieków. Jakie ciasta przygotować na święta Bożego Narodzenia? Sprawdź nasze propozycje pysznych, a jednocześnie pięknych, świątecznych smakołyków. 

 

 

Przepis na makowiec, czyli tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe
Ciastem

bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia, jest makowiec – wilgotny, długo zachowujący świeżość, po prostu pyszny! Sekret wyśmienitego smaku makowca tkwi w masie makowej, którą warto przygotować samemu, wykorzystując składniki wysokiej jakości. 

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
¾ szklanki letniego mleka
1/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
6 żółtek
150 g roztopionego i ostudzonego masła
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
Składniki na masę makową:
500 g maku
¾ szklanki brązowego cukru
4 łyżki miodu
1 łyżka miękkiego masła
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
6 białek

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn z drożdży, cukier, sól, żółtka, ziarenka wanilii i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przełóż ją do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Przygotuj masę makową. Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia. Odsącz z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Do maku dodaj cukier, miód, masło, rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i cynamon. Wymieszaj.
Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę makową.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarach 30 x 35 cm. Na każdy placek nałóż masę makową, zachowując około 2 cm wolnego brzegu. Zwiń w roladę, zlep ze sobą brzegi i przełóż każdego makowca na papier do pieczenia. Każdy z makowców zawiń dwukrotnie w papier do pieczenia wysmarowany olejem, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem. Strucle makowe przełóż na blachę do pieczenia i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut – do uzyskania złotego, lekko brązowego koloru.
Gotowe, jeszcze ciepłe makowce polukruj i posyp suchym makiem.

Aromatyczny i najeżony bakaliami – keks


Keks to wspaniale pachnące ciasto biszkoptowe z dużą ilością suszonych i kandyzowanych owoców oraz orzechów. Pyszny i wyrazisty w smaku oraz niezwykle prosty w przygotowaniu. Do wypieku tego ciasta doskonale sprawdzi się podłużna forma, która w końcu nie bez powodu potocznie nazywana jest keksówką. Jak przygotować keks świąteczny?

Składniki:
1 ¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
250 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
350 g bakalii, np. rodzynki, suszona żurawia, daktyle, orzechy, owoce kandyzowane
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo żółtka. 
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto. 
Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, obtocz w mące, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do podłużnej, metalowej lub silikonowej formy do pieczenia keksa.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut.

 

Piernik – symbol świąt bożonarodzeniowych


Tradycyjny piernik to wyśmienite ciasto będące symbolem świąt Bożego Narodzenia. Niesamowity aromat unoszący się w domu w trakcie jego pieczenia to zasługa dużej ilości przypraw korzennych, takich jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy anyż. Piernik, podobnie jak keks, możesz przygotować w keksówce lub formie prostokątnej, jednak do upieczenia tego ciasta możesz z powodzeniem wykorzystać jedną z proponowanych przez nas form do ciasta 3D, np. w kształcie choinki, piernikowego domu czy wieńca adwentowego. Tak przygotowany piernik zachwyci Twoich gości nie tylko wybornym smakiem, ale też pięknym, oryginalnym wyglądem.

Składniki:
125 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
Przygotowanie:
W garnku roztop masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Cały czas mieszając, podgrzewaj masę na najmniejszej mocy palnika, uważając, by jej nie zagotować. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystkie składniki szybko ze sobą wymieszaj łyżką. Ciągle mieszając dodaj przesianą mąkę. 
Powstałą masę przelej do formy do pieczenia uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut.
Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

 

Sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne


Pierniki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Wykrawane foremkami w kształcie choinki, bombki, czy renifera będą stanowiły piękną, jadalną ozdobę domu. Do ich wykrawania i dekorowania warto zaangażować najmłodszych domowników. Wspólne przygotowywanie pierniczków z pewnością przyniesie im wiele frajdy i radości. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierniki i przekonaj się, jakie proste i przyjemne jest ich pieczenie!

Składniki na pierniczki:
2 szklanki mąki
50 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
150 ml miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
Składniki na lukier do pierników:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Masło wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Ciasto wyjmij z lodówki i grubo rozwałkuj, na około 0,5 cm. Przy pomocy świątecznych foremek do ciastek wykrawaj pierniczki.
Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut. 
Z cukru i wrzątku utrzyj lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – dolej wrzątku.
Gotowym lukrem udekoruj upieczone pierniczki.

 

 

Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne?


Niesamowicie kruche i maślane ciasteczka, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a pięknie ozdobione będą stanowiły dodatkową dekorację świątecznego, suto zastawionego stołu.

Składniki:
180 g masła
350 g mąki
200 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko, żółtko i szczyptę soli. Krótko wyrób. Uformuj kulę, ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 
Po wyjęciu z lodówki, odrywaj kawałki ciasta i wałkuj na grubość 3 mm. Wykrawaj dowolne kształty.
Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
Gotowe ciasteczka udekoruj, np. kolorowym lukrem i cukrowymi perełkami.

 

Przepis na babeczki choinki


Ozdobne babeczki w kształcie choinek to słodka propozycja na świąteczny stół, która każdego wprawi w zachwyt, zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki na babeczki:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 g brązowego cukru
4 małe jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki
Składniki na zielony krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
3 żółtka
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350 g miękkiego masła
1 łyżeczka zielonego barwnika w żelu
Przygotowanie:
Przygotuj babeczki. Roztop masło, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na bok na 2 minuty. Wymieszaj i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt, wymieszaj. Dodaj masło z czekoladą i mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Foremki do muffinek wyłóż jednorazowymi formami do pieczenia (papilotkami), pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. 
Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Babeczki pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Dodaj do wrzącego mleka i cały czaj mieszając gotuj około 2 minut, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstaw do ostudzenia. 
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i cały czas miksując, dodawaj stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaj zielony barwnik spożywczy, wymieszaj. Krem wstaw na około 30 minut do lodówki.
Dekoruj babeczki kremem wyciskając go przy pomocy rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorową posypką, np. w kształcie gwiazdek.

Jak widzisz przygotowanie świątecznych wypieków wcale nie jest takie trudne i czasochłonne, jak mogłoby się wydawać! Wystarczy jedynie trochę chęci, kilka prostych składników, świąteczne formy do pieczenia i akcesoria do dekorowania słodkości, by wyczarować pyszne i zjawiskowe babeczki, ciasteczka i ciasta na Boże Narodzenie.

 

Autor:Marta Kłos
Niespokojna dusza, która odnajduje równowagę w kuchni. Kocha gotować i odkrywać nowe smaki. Uwielbia nieustannie zmieniać wystrój swojego mieszkania i wyszukiwać gadżety i akcesoria ułatwiające życie.

 

Formy do przepisów Świątecznych